Skip links

Hoe werkt een biozwembad?

We krijgen regelmatig de vraag: hoe werkt een biozwembad? De techniek hierachter is buitengewoon interessant. We leggen het daarom graag voor u uit. Hieronder tonen we hoe een zwemvijver werkt. Een zwembad heeft geen carbonator (3). Ook zijn de dompelpompput en boogzeefskimmer gecombineerd.

Het begint met een dompelpompput (1). Voor de watercirculatie in een zwemvijver heeft BIOTOP een eigen concept ontwikkeld. De pomp is ondergebracht in een volgelopen dompelpomput. Het water wordt niet door de pomp aangezogen, maar stroomt zonder druk de put in. Een dompelpomp op de bodem van de put pompt het water via drukleidingen terug in de vijver.

Dit heeft veel voordelen. Zo zijn dompelpompen nagenoeg geluidloos. Ook hoeft de put in de winter niet te worden verwijderd. De pomp wordt door het water optimaal gekoeld.

Door naar de boogzeefskimmer (2), die drijvende deeltjes van het wateroppervlak verwijdert. Het water vloeit over een boogvormige zeef. De mazen hebben een diameter van slechts 0,3 millimeter, waardoor de kleinste verontreinigingen worden opgevangen. Door een uitgekiend mechanisme wordt de watertoevoer over een flexibele skimmerklep gereguleerd, zodat altijd de juiste hoeveelheid water over de zeef vloeit. Dit is een gepatenteerde techniek. Zelfs de kleinste deeltjes worden uit het water gefilterd. De zeef is zelfreinigend.

De carbonator (3) voorziet de waterplanten op een natuurlijke wijze van koolstofdioxide en reguleert de pH-waarde in het water.

Het hoekelement (4) scheidt het zwemgedeelte van het regeneratiegedeelte. Het water stroomt aan de andere kant verticaal door het bio-compactfilter (5), waar verontreinigingen en organische verbindingen door bacteriën worden afgebroken. Het resultaat is glashelder water. Het water gaat door het fosfaatfilter (6). Dit filter bindt in het water opgeloste fosfor dat verantwoordelijk is voor algengroei. Het voedingsstofarme water wordt teruggepompt in de zwemvijver.

Twee watercirculaties; gemakkelijk te bedienen

Van oudsher is het de doelstelling van BIOTOP de technische componenten zo vorm te geven dat ze eenvoudig zijn en voor de gebruiker gemakkelijk te bedienen. De scheiding van de twee watercirculaties maakt een economisch en energiebesparend gebruik van de pompen mogelijk. De eerste circulatie zorgt voor het reinigen van het wateroppervlak en het verwijderen van drijvende deeltjes uit het water via de boogzeefskimmer. De pomp is alleen overdag in gebruik.

De tweede circulatie zorgt voor de afbraak van organische verontreinigingen en het elimineren van fosfor uit het water. Deze pomp loopt continu gedurende het zwemseizoen. Bij beide circulaties kunnen waterornamenten zoals een bronsteen of een waterval worden geïntegreerd.

Hoeveel kost een biozwembad?

Bereken het gemakkelijk online. Vul het formulier in en u ontvangt binnen een minuut een offerte.